Jak se ve Venezuele rozhodli dosáhnout potravinové soběstačnosti

Jak se ve Venezuele rozhodli dosáhnout potravinové soběstačnosti

V roce 2007 představil Hugo Chávez svým spoluobčanům plán, jak dosáhnout potravinové soběstačnosti. K malému překvapení všech zúčastněných obsahoval plán snížení vlivu soukromého sektoru a zvýšení vlivu státu. Dopadlo to ještě hůře než vždycky.

Projektové nadšení

Začátek byl nepochybně slibný. Vláda se ujala kontroly nad dvěma největšími producenty kávy, Fama de America a Café Madrid. Poté se vrhla na cukrovarnictví a začala řídit většinu cukrovarů, dvě mlékárny a další potravinářské závody.

Protože zpracování potravin je pouze jedním z článků řetězce, řekl si Hugo Chávez, že je třeba zvýšit produktivitu i v prvovýrobě. Jedním ze šťastných podniků byla Hacienda Bolívar1, pojmenovaná po národním osvoboditeli Simonu Bolívarovi. Farma se nacházela v úrodné části Venezuely na západě země. Nebyla v tom sama, Hugův smělý plán zahrnoval 47 farem.

V ten šťastný den někdy v roce 2010, kdy nad Haciendou Bolívar převzal kontrolu stát, chovali na farmě 8 tisíc kusů dobytka a denně vyprodukovali zhruba 5 tisíc litrů mléka. Jedním z důvodů pro převzetí farmy byla snaha vymanit zaměstnance farmy z jejich téměř otrockého postavení. Plán dobrý, provedení horší.

Potíže s realizací

Za 4 roky spadla produkce mléka na 75 litrů denně. Tedy na méně než dvě setiny původní produkce. Počet chovaného dobytka se smrskl na polovinu. Veškeré vnitřní oplocení bylo zničeno. Neznámý počet kusů dobytka byl ukraden.

Některé farmy, které byly znárodněny, byly poté vráceny původním majitelům. Hacienda Bolívar takové štěstí neměla. Výsledkem bylo, že zaměstnanci, kteří předtím ve svém polootrockém postavení dostávali pravidelně mzdu, nedostali zaplaceno za pět měsíců. Protože jedinou zárukou, že jim stát něco zaplatí, byl zbylý dobytek, bránili osobně jeho odvozu z farmy.

Zmrzlinová krize

Do určité míry je mohla varovat zkušenost s převzetím výrobce zmrzliny. V roce 2012 představil Hugo Chávez firmu Coppelia, která měla vyrábět desetitisíce porcí zmrzliny denně. Ale už za dva měsíce musel sám Hugo Chávez přiznat zastavení výroby způsobené špatným plánováním. „Když otevíráme fabriku, nechápu, jak je možné, že nikdo neobjednal vstupní suroviny.“

Kruté vystřízlivění

Zaměstnanci výrobce kávy Fama de America uváděli v roce 2017, že 40 % zařízení je poškozeno a že produkce kávy za celý rok 2016 dosahuje tak měsíční produkce z doby před převzetím kontroly vládou. S cukrovary to nebylo o mnoho lepší. Ty, které byly ve státních rukou, buď byly mimo provoz, nebo jely na minimální výkon a byly schopné zpracovat pouze 2 % cukrové třtiny.

Alejandro Gutiérrez z Univerzity de Los Andes uvádí ve své studii z roku 2019, že počet podvyživených osob dosáhl v roce 2018 téměř sedmi milionů osob. Oproti předchozímu období tak narostl šestinásobně. Zdá se, že se soběstačnosti snažili dosáhnout tím, že budou méně jíst.

Na závěr je důležité zdůraznit jednu drobnost. Toto se nestalo v Rusku před 100 lety. Nebo před 50 lety. Toto se stalo před pěti lety v zemi, kde zarazíte do země klacek, a druhý den ho můžete jít otrhat.